Trwa ładowanie proszę czekać ...

Kuchnia włoska – esencja szczęśliwego życia

24 marca 2017

Kuchnia włoska to nie tylko zbiór przepisów i sposób przyrządzania potraw: to styl życia. Każdy Włoch jest przede wszystkim miłośnikiem jedzenia (szczególnie w wydaniu swojej mamma) i niezależnie od tego, jaki wykonuje zawód, jak bardzo jest zamożny, czy w jakim jest wieku, pozostaje przede wszystkim smakoszem – życia i jedzenia.

Magia Italii
Włoska kuchnia należy do najbardziej popularnych na świecie – jej dania są znane i lubiane daleko poza granicami słonecznej Italii, a nawet Europy. Przyczyny takiej popularności są zasadniczo dwie:
Po pierwsze, jest to lenistwo: większość dań kuchni włoskiej przygotowuje się stosunkowo szybko, w odróżnieniu od takiego na przykład bigosu, który – jeśli wierzyć znawcom tematu – powinien się gotować przez trzy dni.
Po drugie, jest to kuchnia niezwykle smaczna i efektowna – dominujące kolory to barwy włoskiej flagi, czyli biały, czerwony oraz zielony. Takie połączenie jest nie tylko miłe dla oka, ale i niezwykle smaczne – szczególnie w przypadku, gdy wzorem Włochów, użyjemy składników najlepszej jakości. W końcu życie jest za krótkie, żeby zadowalać się pomidorami drugiego gatunku.
Stąd właśnie wzięły się mity, jakoby wszyscy Włosi umieli gotować; nie umieją – po pierwsze, robi to za nich mamma (przynajmniej dopóki nie wyprowadzą się z domu, czyli gdzieś tak do pięćdziesiątego roku życia), a po drugie – tak prostych dań właściwie nie da się zepsuć.
 
Tradycje
Włosi kochają nie tylko gotować i jeść – uwielbiają też  biesiadować; trudno zaprzeczyć, że dowolny posiłek (nawet słone paluszki, spożyty w doborowym towarzystwie i przy lampce wina, smakuje jakby lepiej. Wspólne posiłki, celebrowane z rodziną, przyjaciółmi i ich przyjaciółmi, są podstawą włoskiego dolce vitae.
Jak zatem odżywiają się Włosi? Harmonogram posiłków mógłby nas nieco zaskoczyć; praktycznie nie jada się śniadań, zastępując je mocnym espresso i ciasteczkiem. Dopiero około 13.00 zjada się lunch, w którym główną rolę odgrywa makaron (w końcu przezwisko makaroniarze skądś się wzięło; prawdopodobnie ukuli je Francuzi, którzy też chcą uchodzić za doskonałych kucharzy, ale ludzkość z jakiegoś powodu przedkłada pizzę nad żaby i ślimaki).
Najważniejszym posiłkiem dnia jest kolacja, która startuje około 20.00 i może trwać do późnych godzin nocnych - a ponieważ przepijana jest doskonałym winem i spożywana w miłym towarzystwie, nikt się specjalnie nie śpieszy. I jak tu nie kochać Italii?